Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Dorpen > Wissenkerke
Wissenkerke
De rust en ruimte in en rond Wissenkerke doen niet vermoeden dat het de hoofdplaats en het bestuurlijk centrum van de gemeente Noord-Beveland is. Het dorp is centraal gelegen op het eiland en is een ideaal begin- en eindpunt voor prachtige wandelingen en mooie fietstochten.

Wissenkerke ligt dicht bij de Oosterschelde en hier vindt men een aantal rustige familiestranden. Watersporters en duikers vinden de Oosterschelde een waar eldorado. Wissenkerke wordt omringd door bijzondere natuurgebieden, waarin men een boeiende variatie aan flora en fauna ziet. Waardevolle stukken natuur, waar je als mens weer tot jezelf kunt komen.

Bij de Oosterschelde waterkering ligt het Waterland Neeltje Jans, het leukste waterpark van Nederland. Een bezoek aan de Neeltje Jans is een hele dag genieten van zeedieren en spetterende attracties. Educatie en amusement gaan hier hand in hand en zo kom je bijvoorbeeld alles over de Deltawerken te weten. Voor kinderen is het waterpark een gewild uitje en voor hen kan de dag dan niet meer stuk.

In het seizoen worden in Wissenkerke veel evenementen georganiseerd. Zoals de klassieke wielerronde van Noord-Beveland, die jaarlijks in de Voorstraat van start gaat en het Zeeuwse Folkloreweekeinde in het cenrum van Wissenkerke. Ringsteken te paard, oude ambachtsmarkten en een mogelijkheid om het dorp vanuit een helikopter te zien, trekken veel volk en het is dan gezellig druk. Optredens van verschillende bandjes en een popkoor geven een eigentijds accent aan het geheel.

Wissenkerke is een duidelijk voorbeeld van een planmatig opgezet rechthoekig dorp. Het stratenplan loopt evenwijdig of dwars op de Voorstraat en alleen de nabijgelegen Weststraat heeft een merkwaardig slingerend verloop. In de Voorstraat staan fraaie oude gebouwen, waaronder het gemeentehuis. Hier staat ook een waterpomp, die het dorp jarenlang van schoon en zoet drinkwater voorzag. Even buiten het dorp ligt de uit 1860 daterende molen "De Onderneming" waar men meel kan kopen om zelf brood te bakken. Ook is er een milieuvriendelijke wijngaard, waar per oogst zo'n 4500 flessen wijn worden geproduceerd.

Oorspronkelijk had het dorp een eigen haven maar door inpolderingen slibde de toegang lang geleden dicht. Met diverse hotels, campings en de nabijgelegen "Marina Sophiahaven" concentreert Wissenkerke zich in toenemende mate en met veel succes op het toerisme en recreatie.

Jaarlijkse evenementen in en rond Wissenkerke

Natuur in en rond Wissenkerke

Historie van Wissenkerke en omgeving

  Druk artikel af Verstuur artikel