Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Dorpen > Geersdijk
Geersdijk
Geersdijk is met ca. 300 inwoners het kleinste dorp op Noord-Beveland. Het is een voorstraatdorp, dat zich niet ontwikkelde zoals men zich het vroeger had gedacht. Het plaatsje ligt aan de provinciale weg tussen Kortgene en Wissenkerke en de nog beschikbare bouwterreinen zijn nooit gebruikt. Het vroeger als landbouwhaven gebruikte haventje, dient nu als vluchthaven voor de watersport.
Door het kleine inwonersaantal is de middenstand bijna geheel verdwenen, maar de inwoners vormen een hechte gemeenschap en organiseren van tijd tot tijd kleinschalige evenementen. In het verleden is Geersdijk verschillende keren overstroomd, maar steeds weer opgebouwd. Het ‘nieuwe’ Geersdijk ligt op een andere plaats dan zijn ondergelopen voorgangers.
Vanwege de rust en de kleinschaligheid wordt Geersdijk niet alleen door zijn permanente bewoners gewaardeerd, maar ook door de rust- en natuurminnende recreant. Bijvoorbeeld op de minicampings in en om het dorp.
Het oude landbouwhaventje is een vaste trekpleister voor fietsers, wandelaars en rondtoerende automobilisten. Althans... voor diegenen die het weten te vinden. Fietsers die een "rondje Veerse Meer" doen, komen er automatisch langs. Ook wordt er in de zomer vaak gezwommen bij het aangrenzende strandje. Doordat de vaarroute van het Veerse Meer langs het haventje loopt is er altijd een gevarieerd panorama.
Voor wie zijn geluk wil beproeven bij het uitwerpen van zijn hengel, ook dat kan in de omgeving van Geersdijk. Achter het dorp ligt de Willempolder en in de binnenkreken zwemt menig karper rond. Overigens heeft men op heel Noord-Beveland wel een schriftelijke toestemming van de watereigenaar /-huurder nodig om te mogen vissen!
De boerderij "Steenhove" ligt ten zuidwesten van het dorp, midden in de in 1818 bedijkte polder. Het buitenplaatsachtige rechthoekige gepleisterde woonhuis met verdieping is een opvallend bouwwerk. Dit geldt ook voor de grote bakstenen schuur van het langsdeeltype en het heeft een houten zonnewijzer, geplaatst boven de schuurdeuren.

Jaarlijkse evenementen in en rond Geersdijk

Natuur in en rond Geersdijk

Historie van Geersdijk en omgeving

  Druk artikel af Verstuur artikel