Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Dorpen > Kortgene
Kortgene
Door de gunstige ligging aan het Veerse meer heeft Kortgene zich de laatste jaren sterk ontwikkeld op toeristisch gebied. Van oudsher waren handel en verkeer op de eilanden buiten Noord-Beveland gericht en dat is aan de instelling van de inwoners van Kortgene te merken.
Bij aankomst in Kortgene via de hoofdstraat komt men langs de oude korenmolen. Sinds 1965 heeft deze molen het moeten doen zonder zijn wiekenstelsel, maar sinds kort is hij volledige gerestaureerd. Op het voorterrein treft u een overdekte rustplaats voor fietsers en wandelaars.
Eveneens karakteristiek in het landschap is de grasdrogerij met de schoorstenen en condenspluim die vanuit alle hoeken van het eiland te zien is. Voor vele bewoners een begrip. Naast de grasdrogerij staat een prachtig ontworpen pompgebouw van de waterleidingsmaatschappij. Lange tijd heeft heeft het gebouw geen functie meer gehad, maar sinds kort wordt de pomp bij piekbelastingen weer ingezet. Een mooie combinatie van modern watermanagement en industrieel erfgoed.
In het seizoen is het gezellig druk op de Kaaistraat en Hoofdstraat met zijn gezellige winkeltjes en horecagelegenheden. Ook voor jongeren is er genoeg vertier en zijn enthousiast over de uitgaansmogelijkheden. In deze springlevende plaats is er op het gebied van bungalowparken en campings een ruime keus en het is niet vreemd dat vakantiegangers hier graag seizoen op seizoen terugkomen.
Kortgene is een groeikern en mede daaraan dankt het zijn levendigheid. Rondom het dorp zijn al langere tijd parken gesitueerd voor recreatieve en permanente bewoning. Het oudste park heeft de bijnaam "de Goudkust", vanwege de duurdere woningen. In de afgelopen jaren is de oude landbouwhaven omgevormd naar een prachtige woonlokatie voor jong en oud. Het project heeft de naam "het Waterfront" gekregen. Het meest in het oog springende gebouw is de 5 etages hoge woontoren.
Bijzonder is dat Kortgene de enige plaats op Noord-Beveland is die ooit stadsrechten heeft gekregen. De oude kerktoren is het enige op het eiland overgebleven middeleeuwse gebouw en deze heeft stormvloeden overleeft die het dorpje compleet hebben verwoest. Het centrale element in Kortgene is de rechte, brede Hoofdstraat die van de kerk landinwaarts loopt.
Toen Noord-Beveland nog verstoken was van de huidige verbindingen over bruggen en dammen was de veerbootverbinding met Wolphaartsdijk op Zuid-Beveland de belangrijkste verbinding met de buitenwereld. Tegenwoordig vaart er in het seizoen een voetgangers- fietserspontje.

Natuur in en rond Kortgene

Historie van Kortgene en omgeving

  Druk artikel af Verstuur artikel