Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Dorpen > Colijnsplaat
Colijnsplaat
Colijnsplaat ligt aan de noordzijde van Noord-Beveland aan de voet van de welbekende Zeelandbrug. Na de ingebruikname van deze zes kilometer lange brug in 1960 is de bereikbaarheid van het dorp aanzienlijk verbeterd. Gezichtsbepalend is de fotogenieke Voorstraat met veel leuke winkeltjes en mooie huizen. Bijna alle straten in het dorp lopen evenwijdig aan deze brede dorpsstraat of staan er haaks op.
Het markante herenhuis aan de noordzijde van de Voorstraat is het voormalige gemeentehuis en tevens een van de oudste gebouwen in Colijnsplaat. Uit dezelfde tijd dateert het kleine zaalkerkje met een stenen torentje. Opvallend zijn de vele houten schuren in het dorp, die nu verbouwd zijn en vaak als woning dienen. Zelfs de brandweer heeft hier lange tijd zijn domicilie in een houten schuur gehad.
Door de afsluiting van het Veerse Gat was de vissershaven van Veere onbereikbaar geworden en werd Colijnsplaat de thuishaven voor de vissersvloot. De vismijn is een levendige en fotogenieke plek. De veiling heeft de grootste garnalenomzet van Nederland, de verkoop van het zeebanket is dan ook een belangrijke inkomstenbron voor het dorp.
Er is ook een moderne jachthaven met ca. 500 ligplaatsen en zoals bij veel dorpen in Zeeland is het binnenvaren op een schip de mooiste manier om een plaats te bezoeken. In de zomermaanden vaart er een fiets- en voetveer vanuit Colijnsplaat naar Zierikzee.
De Colijnsplaatse Dagen in augustus worden altijd druk bezocht en het is een uitstekende gelegenheid om te unieke visserssfeer letterlijk te kunnen proeven. Het programma is te veelzijdig om in deze context te beschrijven en om de sfeer te proeven, kunt u het beste de website bezoeken.

Het inmiddels zeer populaire Peerockfestival wordt traditioneel in juli gehouden. Het is een avondvullend programma met bekende en minder bekende bands van verschillende muziekdisciplines. De organisatoren slagen er ieder jaar weer in om kwaliteit op het podium te krijgen en op Peerock speelde in de afgelopen jaren bijvoorbeeld de groepen Bløf, Fragment, Surrender, The Whisky Priests, the Brandos en de Nimmo Brothers.

Een fraaie replica van de Nehalennia tempel die op een prominente plaats bij de ingang van haven is gebouwd, doet aan prehistorische tijden denken. Nehalennia is een godin uit de Romeinse tijd die bescherming moest bieden aan zeevarenden en andere reizigers. Vissers hebben in de afgelopen jaren voor de kust altaarstenen van de originele tempel opgevist en archeologen nemen aan dat deze tempel lang geleden door de zee is verzwolgen.

Jaarlijkse evenementen in en rond Colijnsplaat

Natuur in en rond Colijnsplaat

Historie van Colijnsplaat en omgeving

  Druk artikel af Verstuur artikel