Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Natuur > Het Veerse Meer
Het Veerse Meer
Originele afbeeldingHet Veerse Meer stond vroeger in open verbinding met de Noordzee. Na de watersnoodramp in 1953 werd het Veersegat afgesloten door de bouw van de Zandkreekdam en de Veerse Dam. Het was de eerste stap in een lange reeks van afsluitingen en beveiligingen in het kader van het Deltaplan. Het was het einde van eb en vloed en daarmee is de getijdensteiger in Kamperland overbodig geworden. Het betekende het einde van de vissershaven in Veere, die activiteit werd verplaatst naar Colijnsplaat gelegen aan de Oosterschelde.

Originele afbeeldingHet Veerse Meer is 22 km lang en op sommige plekken anderhalve km breed. Door het wegvallen van het tij is zo’n 2000 hectare land permanent droog komen te liggen in de vorm van eilanden zoals de Haringvreter, de Goudplaat, Mosselplaat en Schutteplaat. Het Veerse Meer wordt omringd door een mooi gebied waar het heerlijk is om te fietsen en te wandelen. Het is een aantrekkelijk meer voor zeilers en zwemmers en door het ontbreken van getijdestromingen zeer geschikt voor families met kinderen.

Originele afbeeldingAan de kant is het water maar 70 cm diep en het is er ideaal om te surfen. Ook is het een mooi duikgebied en voor sportvissers is het gebied helemaal het neusje van de zalm. Het Veerse Meer telt verschillende grote jachthavens, waaronder de Delta Marina in Kortgene.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel