Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Historie > Romeinse periode
Romeinse periode
Originele afbeeldingOpvallend is het gebouwtje dat bij de toegang van de haven van Colijnsplaat staat. Het is een replica van een tempel oorspronkelijk gewijd aan Nehalennia, de enige bekende godin in de mythologie van Zeeland. Het gebouwtje is 4 bij 4 meter en wordt omringd door 20 zuilen. Er zijn originele Romeinse dakpannen en vloerdelen gebruikt en voorbijgangers kunnen door glazen platen naar binnen kijken. Op bepaalde tijden is de tempel open voor het publiek en worden er exposities gehouden.

Originele afbeeldingVolgens overlevering was Nehalennia de beschermvrouwe van vissers en zeelui, die haar offers brachten voor een behouden vaart. In 1970 vond de visser K.J. Bout uit Yerseke delen van een Nehalennia-altaar in zijn netten voor de kust van Colijnsplaat. Op dezelfde plek viste hij later ca. 200 votiefstenen op en resten van een Romeins bouwwerk. Vermoedelijk heeft deze tempel op het in de 17e eeuw verdwenen eiland Orizant gestaan. In 1647 werden al altaarstenen gewijd aan Nehalennia gevonden in de duinen van Domburg en de grootste collectie van deze stenen is bijeen gebracht in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Originele afbeeldingDe tempel in Colijnsplaat is volgens archeologen een natuurgetrouwe weergave van een aantal door de Romeinen gebouwde tempels in het begin van onze jaartelling. Zeeland maakte toen deel uit van de Romeinse provincie Gallia Belgica en lag aan de grens van het groot-Romeinse rijk. Koopvaardijschepen met handelaren in zout en wijn onderhielden bloeiende handelsbetrekkingen tussen Germania Inferior (Keulen) en Britannia. De schepen vertrokken vanuit Zeeland en iedere keer als de handelaren behouden terugkwamen, offerden ze een steen met een gedenkschrift aan Nehalennia.

Originele afbeeldingNa het uiteenvallen van het Romeinse rijk kwam Zeeland in de periode van 300 tot 900 grotendeels onder water te staan en werd het onbewoonbaar. De Nehalenniatempels verdwenen in het water en in de vergetelheid om pas weer in 1647 en 1970 boven te komen uit het zand en het water. Luctor et emergo klinkt als een requiem voor een Zeeuwse godin.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel