Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Historie > Geschiedenis Colijnsplaat
Geschiedenis Colijnsplaat
In 1598 werd Colijnsplaat gesticht door het droogleggen van een nieuwe polder. Joachim Michielsz en Adriaen Schaers legden de grondslag door de omtrek van het rechthoekige dorp te markeren en groeven kaarsrechte greppeltjes om de kavels te bepalen. Dit rechthoekige patroon is door de jaren heen bewaard gebleven. Een vergelijking is te maken met de veel recentere aanleg van de Ijsselmeerpolders: alles werd vooraf bepaald en uitgelegd, van het stratenplan tot aan de gebruikte bouwmaterialen toe.

Als men een bank voor zijn huis wilde hebben, dan moest die er haaks op worden geplaatst. In die tijd was het natuurlijk heel bijzonder dat een dorp zo gestructureerd werd opgezet. Gezichtbepalend is de fotogenieke Voorstraat met leuke winkeltjes en mooie huizen. Bijna alle straten in het dorp lopen evenwijdig aan deze brede dorpsstraat of staan er haaks op.

De in 1599 gegraven haven maakten Colijnsplaat tot een aantrekkelijke handelsplaats. Het graan van het eiland werd verscheept naar Schouwen en al snel werd er een veerdienst onderhouden met Zierikzee. In de eerste helft van de 17e eeuw kwam een terugslag: twee snel op elkaar volgende pestepidemie├źn decimeerden de bevolking en de handel en haven kwamen stil te liggen. Overal heerste armoe en honger, pas in de tweede helft van de 17e eeuw kwam er een verbetering van de levensomstandigheden.

Met de aanleg van de Zeelandbrug rond 1960 werd de veerdienst met Zierikzee overbodig en werd Noord-Beveland over de weg bereikbaar. Door de afsluiting van het Veerse Gat werd de vissershaven van Veere onbruikbaar en kreeg Colijnsplaat een nieuwe vissershaven. Er is ook een moderne jachthaven met ca. 500 ligplaatsen. U moet de vismijn zeker bezoeken, hier wordt iedere donderdag vis geveild en afhankelijk van het seizoen ook op andere dagen. Ook worden er garnalen geveild en het heeft zelfs de grootste garnalenomzet van Nederland.

Het herenhuis, het voormalige gemeentehuis, is een van de oudste gebouwen in Colijnsplaat, het werd in 1769 verbouwd tot een eenvoudig rechthoekig gebouw met een toren en een poortje. Uit hetzelfde jaar dateert het kleine zaalkerkje met een stenen torentje. Aan nog oudere tijden doet een fraaie replica van de Nehalennia tempel denken, die op een prominente plaats bij de haven is gebouwd.

Nehalennia is een godin uit de Romeinse tijd, die bescherming moest bieden aan zeevarenden en andere reizigers. Vissers hebben in de afgelopen jaren voor de kust altaarstenen van de originele tempel opgevist en archeologen nemen aan dat deze tempel in de loop van de tijd door de zee is verzwolgen.

Gerelateerde informatie

  Druk artikel af Verstuur artikel